Geplaatst op

AIZ magazine (1)

Bij de eerste uitgave van NORDEN magazine, kreeg ik van de vraag waarom in hemelsnaam die naam? Ik ga dat hier niet nog een keer uitleggen, maar de weg naar het vinden van een naam voor een tijdschrift was nog niet zo makkelijk. Toen we uiteindelijk voor NORDEN beslisten, was de Koninklijke Bibliotheek zo attent om ons er op te wijzen dat er in het verleden al eerder periodieken waren geweest die zo heetten. Ook bij mijn nieuwste uitgave, kwam er een naam omhoog die volgens mij te mooi was om te laten liggen. Het tijdschrift dat door AI gecreĆ«erd beeld als uitgangspunt heeft, moest natuurlijk gewoon AIZ gaan heten, een directe verwijzing naar AI en meteen ook qua klank in de buurt van ‘eyes’.

Ook de titel AIZ heeft eerder bestaan. Lees wat AI daar zelf over te zeggen heeft:

ChatGPT4: Ja, er was inderdaad een tijdschrift genaamd AIZ. De afkorting staat voor “Arbeiter-Illustrierte-Zeitung”. Het was een Duitstalig socialistisch weekblad dat werd gepubliceerd van 1921 tot 1933. AIZ stond bekend om zijn sterke linkse en anti-fascistische standpunt en bevatte artikelen, foto’s en illustraties over sociale, politieke en culturele kwesties van die tijd.

Het tijdschrift was vooral opmerkelijk vanwege het gebruik van fotojournalistiek en fotomontage als middelen voor politiek commentaar en activisme. Kunstenaars en fotografen zoals John Heartfield en Walter Ballhause leverden bijdragen aan AIZ, waarbij ze krachtige en provocerende visuele beelden creƫerden die het fascisme, kapitalisme en sociale onrechtvaardigheid bekritiseerden.

AIZ moest de publicatie staken in 1933 toen het naziregime aan de macht kwam in Duitsland en socialistische en communistische publicaties verbood. Ondanks zijn relatief korte levensduur blijft AIZ invloedrijk in de geschiedenis van de journalistiek en visuele communicatie, vooral vanwege zijn innovatieve gebruik van fotografie en zijn toewijding aan linkse principes.

Nou, die naam kon wel weer een keer, bedacht ik mij.