Geplaatst op

Oude mannen

Oude mannen druppelen na, ik weet het. Niemand buiten de persoonlijk betrokkenen om interesseert zich nog wezenlijk voor de vliegramp met de MH17. Voor mij blijft desalniettemin de vraag staan waarom zoveel partijen verdacht worden van verantwoordelijkheid behalve de flight crew en het management van Malaysian Airlines. Ze vlogen immers willens en wetens boven oorlogsgebied.

Het eerste bericht van de Separatisten op Twitter was dat ze een Andropov transportvliegtuig omlaag gehaald hadden. Dat klinkt als een ‘gewone’ oorlogsdaad. Schieten en niet écht weten waar je op schiet. De Amerikanen excelleren daar al jaren in, hoewel ze met hun drones wel steeds beter worden.

Echt Russisch is het niet. Russische militairen wordt geleerd spaarzaam met munitie om te gaan, dus ook met raketten. Hetzelfde geldt voor de Russische veiligheidsdiensten. De oude communistische geest lijkt veel op het ons zo vertrouwde Calvinisme waarin spaarzaamheid de grootste deugd is.

Ooit zag ik een trainingsfilmpje van de Spetsnaz. De Spetsnaz zijn Russische commando’s die voor de Russische Staat werken als dat zo uitkomt, maar ook voor grote bedrijven, kortom voor iedereen die ze betalen kan. Een van hen vroeg aan de commandant: ‘Waarom schieten de kapitalisten altijd zonder te richten?’ Het antwoord van de commandant was simpel: ‘Kapitalisten hebben nu eenmaal net zoveel geld als ze angst voelen.’

Wat zou een club rebellen bestaande uit militairen en mensen van veiligheidsdiensten moeten doen met een paar raketten? Ze konden ze moeilijk op hun eigen achterban richten, want die bevond zich immers overal om hen heen. Het neerschieten van een transportvliegtuig is dan vanuit militair standpunt een schone zaak. De bevoorrading van de vijand frustreren, dat is geheel volgens het boekje.

Waar die raketten vandaan kwamen, daar zou je uit verveling over kunnen speculeren, maar het ligt wel bijzonder voor de hand dat die aangeleverd zijn door de Russen. Op welk niveau? God mag het weten. Poetin lijkt me daar strategisch te sluw voor. Die raketten laten een veel te breed spoor na en Poetin blijft bij zijn standpunt dat hij nu eenmaal geen troepen in de regio heeft, dus wat zou zijn belang zijn? Het ligt meer voor de hand dat de raketten aangeleverd zijn door corrupte commandanten van het Russische leger dat zich nu in massale eenheden aan de grens met Oekraïne nestelt. Een vrachtwagentje raketten voor drie vrachtwagens Wodka, zoiets.

Zou onderzoek iets dergelijks uitwijzen dan is dat niet voldoende voor een internationaal incident dat groot genoeg is om de EU de kans te bieden om te laten zien dat onze piepjonge volkerenbond best ‘Kriegsfähig’ is. U hoorde onze onvolprezen premier al denken: ‘Send in the Marines!’

De uitslag van welk onderzoek dan ook mag dan ook nooit zijn dat het hele incident een foutje was van een paar beschonken, zonder echte leiding opererende Russische huurlingen.

Onze premier vindt dat de schuldigen voor het tribunaal gesleept moeten worden en menige Nederlander maakt zich zorgen of dat wel gaat lukken. Dat ligt er maar helemaal aan. Als Poetin inderdaad direct verantwoordelijk is geweest voor de levering van die raketten, dan zal hij daar vrijwel zeker oude KGB-connecties voor gebruikt hebben zoals misschien mijnheer de kersverse president van Niemandsland Aleksandr Borodaj.

Met vooruitzicht op internationale sancties zal Poetin niet aarzelen Borodaj plus staf te laten liquideren om een voor hem gênant oorlogstribunaal te voorkomen, want zo spaarzaam als Russen met munitie omgaan, zo ruimhartig zijn ze als het gaat om het neerleggen van hun eigen agenten.