Geplaatst op

Ik kon het niet laten (2)

Mark Rutte

Je fotografische vaardigheden gebruiken om met wat slordig knip- en plakwerk en van Google geroofde afbeeldingen een cartoon te maken is natuurlijk ver beneden mijn stand en het doet ook zwaar af aan mijn geloofwaardigheid als internationaal exposerend fotograaf, dat begrijpt u wel.

Maar god, wat lucht het altijd op… Heerlijk!

Meer dan een half uur wil ik eigenlijk aan zo’n afbeelding niet besteden. Dus de Photoshop work flow, zoals ze dat zo mooi noemen, lijkt nogal op gooi- en smijtwerk. Er hoeven geen schoonheidsprijzen gewonnen te worden wanneer het de behendigheden met maskers in Photoshop betreft. Een eerste vereiste is nu juist dat het zichtbaar knip- en plakwerk is. Het is immers geen po√ęzie.

Ooit ben ik, ergens rond 2002 definitief tot het knippen en plakken verleid door EAKINS, een vast lid van het Hidden Archives forum van AMEA, waar ik administrator/moderator was. Hij plaatste een paar afbeeldingen die op milde wijze de spot dreven met mij en een aantal andere regelmatige bezoekers van het board. Hij gebruikte daarvoor onze avatars en noemde zijn spotprenten TUATs, kort voor: Totally Unauthorized Avatar Tweaks.

Op een prettige manier raakten we in een soort competitie verwikkeld. Ik besteedde veel tijd om uit te vinden waarom zijn TUATs duidelijk zoveel beter waren dan de mijne en het eerste wat me opviel was dat hij niet te sterk naar de realiteit leunde. Een hoofd was bijvoorbeeld wel eens buitenproportioneel groot in verhouding tot een lichaam, terwijl ik uren zat te schuiven met maskers totdat een gezicht ook precies op schaal in een ander lichaam paste. De lichtval moest kloppen, de kijkrichting, alles eigenlijk.

Daar werd ik ook steeds beter in. Sommige TUATS waren niet van echte persfoto’s te onderscheiden. Vrolijk plakte ik de hoofden van Amerikaanse Hidden Archives leden in foto’s van militaire acties in Iraq. Hoewel het mij grote technische voldoening bracht, had ik zonder me daarvan bewust te zijn de spot uit het woord spotprent gehaald. Sommige mensen raakten diep beledigd en terecht.

Dat ik er af en toe mee doorga heeft veel te maken dat ik passief zoveel informatie verwerk, waarvan ik weet dat het oeverloos gezwam is van onderbetaalde journalisten, dat ik sterk de behoefte voel af en toe ook eens ergens op het web een scheet te laten, om het maar plat te stellen.

‘Het volk heeft gesproken,’ zei Rutte deze week en hij begon te ‘werken’ aan een coalitie die driekwart van het volk, waaronder zijn eigen achterban, niet geheel ziet zitten en teleurgesteld als ik ben in Nederlandse politici kon ik niet anders denken dan dat Rutte helemaal niet van plan is om met de PvdA te gaan regeren, maar dat zijn geflirt met Samsom – die hem verbaal en inhoudelijk de baas lijkt te zijn – hoofdzakelijk bedoeld is om de PvdA in het oog van datzelfde volk verder van links te vervreemden om daarmee eventuele andere coalitie-opties bij voorbaat op de helling te plaatsen. Ik krijg vast ongelijk, of laten we dat in ieder geval hopen.

Henk Kamp als Koningin der Nederlanden