Geplaatst op 1 Reactie

Johannes C.F.

Tegenwoordig deelt Facebook straffen uit aan mensen die zich niet aan hun regeltjes houden. Twee dagen geen toegang tot uw profiel omdat u een foto van een vrouw met ontblote borst heeft geplaatst, of zelfs een maand schorsing als u dat regelmatig doet.

Geblokkeerd worden op Facebook heeft vrijwel altijd iets met naakt of met seksuele voorkeur te maken. Voor de rest kan eigenlijk alles wel, de Ku Klux Klan heeft bijvoorbeeld vrij spel. Mensen die homoseksualiteit een ziekte noemen vormen rond deze opvatting groepen met duizenden aanhangers, dat is geen probleem. Hun advertentiegeld is bij Facebook ook meer dan welkom.

Kortom, het is een duidelijk Amerikaans gevoel voor wat wel en wat niet kan. Wie zich nog over Amerikanen wil opwinden kan eigenlijk wel bezig blijven.

Toch wordt het beleid van Facebook wat soepeler. Tijdens de opkomst van het netwerk kreeg je geen straf in de vorm van een tijdelijke toegangsbeperking, dan werd gewoon je hele profiel verwijderd. Dat is mij tweemaal overkomen. De laatste keer was in 2012. Ik had een vrouw van in de zestig gefotografeerd met een gul decolleté. Dat mocht niet. Was het een vrouw van in de twintig geweest dan had dat decolleté nog wel door de beugel gekund, maar kennelijk had men wat tegen rijpere vrouwen.

Ook daar moet je dan maar niet te lang over nadenken.

Ik begon een nieuw profiel en ik werd nog voorzichtiger. Facebook blijft een goede manier om verkeer naar je site te loodsen, dus je past je aan. Over dat profiel van 2012 heb ik niet meer nagedacht totdat ik een paar dagen geleden een bericht ontving dat mijn profiel weer openbaar was. Ik wist eerst niet eens waar ze het over hadden, maar toen ik de pagina bezocht en een heel oud wachtwoord gebruikte zag ik mijn oude profiel, volledig gestript van alle bijdragen. Wel stond er nog in een keurig overzichtje op welke dagen ik wat geplaatst had.

Het idee om twee gebruikersprofielen te hebben leek me opeens wel aardig, dus ik veranderde mijn voornaam Hans naar Johannes C.F. oftewel mijn hoogsteigen serieuze doopnamen. Ik plaatste voor de grap een tekening die ik ooit had gemaakt en die ik zeker niet op mijn door fotografie gedomineerde pagina zou zetten en de vriendschapsverzoeken kwamen na een dag of twee op gang. Ik voel me nu opeens een redelijk geslaagde tekenaar, wat ik natuurlijk in het geheel niet ben, maar het draait ook niet om de werkelijkheid in Facebookland.

Zie: https://www.facebook.com/hans.vanderkamp.71404
 

1 gedachte over “Johannes C.F.

  1. Ik vind die tekeningen echt super!
    En tja, de preutsheid van facebook…. Ik zal er nooit integer naakt kunnen plaatsen zonder geblokkeerd te worden. Laat staan het iets heftiger naakt hahaha! Krijgt Mark Z rode oortjes van en dat mag niet van zijn moeder.

Reacties zijn gesloten.