Geplaatst op

Die ene vrouw (2)

Ik las net mijn stukje ‘Die ene vrouw’ terug en ik realiseerde me dat ik toch sinds dat kort geding enige terughoudendheid voel om gênante situaties waarin vrouwen de hoofdrol spelen helder te beschrijven, zeker wanneer het zaken betreft die mij door de vrouw in kwestie in vertrouwen zijn verteld.

Zo schreef ik gisteren: ‘…een gruwelijke actie van haar kant die ik hier niet eens durf weer te geven…’ en als ik dat lees, dan herken ik mezelf eigenlijk niet meer.

Dus laat ik die gebeurtenis hier nu maar gewoon weergeven opdat andere lieden met een persoonlijkheidsstoornis kunnen zeggen: ‘Nou, zo erg ben ik nu ook weer niet!’

Die ene vrouw, laat ik haar voor het gemak Molly noemen, zonder daarmee te willen impliceren dat enig overgewicht bij haar anders dan charmant te noemen was, kreeg op een dag haar moeder niet aan de telefoon.

Bezorgd geworden besloot zij op weg naar haar werk het huis van haar moeder aan te doen om te zien of alles wel in orde was. Nee, verre van dat. Haar moeder was dood en hing half over het wasrekje in een rigor mortis.

U en ik zouden het misschien uitgegild hebben op een manier die de hele buurt in beweging had gebracht, of op z’n minst een alarmnummer hebben gebeld, maar het gedrag van een borderliner is zelden zo voorspelbaar.

Het belangsrijkste verschil tussen een borderliner en een hard core sociopaat is namelijk dat de eerstgenoemde functioneert tot op een bepaald niveau, vaak niet in de liefde, of het ouderschap, maar vrijwel altijd in een werkomgeving.

Dat werk was dan ook wat Molly deed besluiten om gewoon zachtjes de balkondeur achter zich te sluiten en het pand te verlaten. Het was immers de eerste woensdag van de maand. Dat was de dag van de grote directievergadering en Molly was secretaresse.

Keurig legde zij op het werk een tiental mappen perfect uitgelijnd op tafel, zette koffie, notuleerde de volledige vergadering, en fluisterde pas na afronding van haar werkzaamheden de directeur in het oor dat haar moeder dood op het balkon lag.

‘Nou, dan zou ik maar eens in actie komen,’ antwoordde de stomverbaasde directeur.